EXA Gallery & EXA Uitgeverij © ALL RIGHTS RESERVED

Home

WILDLIFE EXPO III

Ton Nederhoff

Marian Vergouwen

Archief

WILDLIFE EXPO IV

Jan Teunissen

Thea Bijl
Nu in de galerie:


Grote exposite uit privé collectie van Kunst van het Oosten. Diverse kunstenaars.

Nu ook bronzen beelden.

'Multi creatief', 'wat z'n ogen zien maken zijn handen' en 'artistiek talent' zijn termen waar Ben Postmus zelf veelal voor wegloopt en niets van wil weten. Toch zijn veel mensen van mening dat ze op hem wel degelijk van toepassing zijn. Met verschillende technieken en materialen legde de geboren en getogen Fries de afgelopen jaren zijn artistieke ei. Schilderijen met veelal beeltenissen van dieren, waarbij roofvogels en paarden een bijzondere plaats innemen, verwisselden het huis in Oldelamer voor muren over de hele wereld.

Naast zijn activiteiten als kunstenaar runt Ben een bureau voor vormgeving, dat gevestigd is in Heerenveen. Met een onderbreking van enkele jaren, waarin Ben als schaapherder met een kudde en enkele honden door Friesland trok, bestaat het grafisch bureau inmiddels vijftien jaar. Voorheen was hij ondermeer werkzaam bij een drukkerij. Ook in het arbeidstraject heeft creativiteit, kleur en grafische productie een centrale rol gespeeld.

Het schilderwerk van Ben Postmus kenmerkt zich door maat, bijzondere vlakverdeling en een zeer treffende en meeslepende uitdrukking van dier en heel soms mens. Alledaagse houdingen en acties die niet voor de hand liggend zijn als onderwerp, worden op de doeken van Ben opvallend en aansprekend. Wie de schilder vraagt wat hij zoekt in het onderwerp of de houding ervan moet niet raar opkijken als hij zegt: "Iets spannends". Absolute meesterwerken zijn de adelaars waarvan de levensechte, scherpe uitdrukking in de geschilderde ogen extra opvallen.

Naast de schilderijen ontstaan er regelmatig ook beelden in verschillende materialen in het atelier (lees: de huiskamertafel) en op het erf. Dat laatste heeft betrekking op de houten beelden en figuren die onder het zaagblad van een kettingzaag te voorschijn komen. Regelmatig geeft Ben nog demonstraties van de vakkundigheid die deze 'kunstsport' vereist of reist hij met vakbroeders naar oorden in binnen- of buitenland voor (vooral gezellige en inspirerende) wedstrijden. De samenwerking met andere zagers heeft meerdere artistieke gebruiksvoorwerpen, zoals een 'uilenbank' opgeleverd. Kunst met een sportief en lifestyle randje gezien de interesse voor dergelijke voorwerpen

—------------------------------------------------------------------------------------------

sther van Hulsen tekent al dieren voordat ze kan lopen. In 2004 studeert ze af aan de Academie voor Beeldende Kunsten ”Minerva” in Groningen. „Daar kreeg ik weinig les in schildertechnieken. Eén lerares heeft me de meeste vaardigheden geleerd, de rest heb ik zelf ontdekt. Ik gebruik vooral waterverf en gouache, en daarbij vaak ook kleurpotlood. Je kunt er de kleinste details mee bovenop leggen”

Haar oeuvre bestaat tot nu toe uit schilderijen van zoogdieren en vogels. „Het is fantastisch om dieren af te beelden, maar ik wil niet "gewoon een plaatje" maken. Ik gebruik foto´s om te kijken hoe details als de vacht, kleuren en licht en schaduw in elkaar zitten. Daarnaast teken en schets ik veel om de vormen van het dier te leren kennen. Op die manier ben ik vrijer in het bepalen van de compositie van een schilderij.”

De kunstenaar heeft grote bewondering voor de technieken van Carl Brenders, Daniel Smith en Alan Hunt de sferen van Robert Bateman en John Banovich, de composities van Raymond Harris-Ching en Michael Dumas en de schetsen en studies van Edward Aldrich.

Ze vindt het interessant om te zien dat de dierschilderkunst door de tijd veranderingen heeft ondergaan. „Was het eerst belangrijk het uiterlijk zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, nu is er vooral interesse voor het gedrag. Ik ga nog een stapje verder en vraag me af of dieren ook emoties kennen, misschien zelfs zoals mensen die ervaren. Zo ontstaan gevoelige beelden, waarin mijn dieren bijna menselijke trekjes krijgen. Vreugde, liefde, woede, verdriet, angst, jaloezie. Ik probeer deze emoties op een subtiele en natuurlijke manier te verbeelden.”